Uncategorized

Tendinte de design 2024 si iluminat interior

tendinta de design si iluminat in 2024

      Chiar dacă pilonii de bază ai design-ului interior rămân aceiași, multe tendințe se schimbă, iar evoluția definește dinamica lumii din ziua de astăzi.
Drept urmare, totul se adaptează noilor stiluri, tehnologii și preferințe – în această privință, și iluminatul interior este necesar să urmeze aceiași pași. Fiind un element necesar al oricărui spațiu locuibil, domeniul de iluminat interior este o componentă esențială pentru crearea unei atmosfere primitoare, prietenoase și de suflet.

În anul 2024, tendințele în materie de iluminatul interior își îmbracă hainele minimalismului, ale eleganței, fără însă a compromite eficiența și funcționalitatea. Mai mult decât atât, pentru a exista o armonie perfectă între componenta estetică și utilitatea practică, tendințele urmează și aspectul sustenabilității.
La o adică, nu este important doar cum ne simțim noi, ci și cum natura din jurul nostru se simte. Iar acum, mai mult decât oricând, are nevoie de grijă și de protecție.

Descoperă în continuare tendințe de design 2024 și sugestii practice privind iluminatul interior al acestui an!

Inspirația naturii

În ultima perioadă, oamenii au dezvoltat o compasiune tot mai însemnată pentru nevoile naturii.
Poate datorită faptului că ne-am dat seama cât de fragilă este. Poate datorită faptului că am conștientizat cât de mult ne poate natura influența bunăstarea și sănătatea. Implicit, s-au schimbat și modurile în care ne decorăm casele, deoarece tot mai mulți ne dorim să transformăm spațiul interior într-un loc care să reflecte frumusețea și perfecțiunea pe care le găsim în aer liber.

Chiar și în ceea ce privește iluminatul interior, ne inspirăm din culorile, materialele și formele naturii. Iluminatul interior nu mai are rolul de a înlocui, artificial, lumina naturală, ci are rolul de a o completa, de a-i scoate în evidență caracteristicile.
Reprezintă o modalitate excelentă de a crea o conexiune între casa ta și lumea care se deschide dincolo de geam. Lumina inspirată din natură infuzează spațiile interioare cu o frumusețe organică, palpabilă.

Iluminat interior inteligent

Alternativele inteligente domină tendințele actuale, nu doar în domeniul iluminatului. Tehnologiile avansate care permit controlul wireless al intensității și culorii luminii, astfel încât să poată crea atmosfera dorită în funcție de momentul zilei sau de activitatea desfășurată, sunt la mare căutare. Integrarea sistemelor de iluminat interior inteligent, în casele moderne, dar nu numai, devine tot mai accesibilă și populară, aducând un plus de confort și eficiență energetică.

Valența sustenabilă a iluminatului

O altă tendință de design 2024 notabilă este reprezentată de iluminatul ecologic și sustenabil.
Designerii și consumatorii sunt tot mai conștienți de impactul asupra mediului, așa că se optează pentru soluții de iluminat care folosesc surse de energie regenerabilă și materiale reciclabile.
Lămpile LED sunt preferate pentru consumul redus de energie și durabilitatea lor, cu un design actual acestea se adaptează pentru a se încadra într-o gamă variată de stiluri interioare.

Lumina de atmosferă

Pentru a aduce o notă de rafinament și confort în spațiul interior, se recomandă utilizarea iluminatului indirect sau ambiental. Aceste surse de lumină, amplasate discret în spatele mobilelor sau în anumite zone ale încăperii, creează atmosfera potrivită pentru relaxare și liniște. De asemenea, pot fi integrate foarte ușor în tavane false decorative sau în și pe rafturi, contribuind la crearea unei atmosfere primitoare și plăcute, propice relaxării.

Minimalismul, încă de actualitate

Minimalismul este încă la mare căutare. Multe persoane își propun ca spațiile interioare să fie cât mai practice, cât mai puțin încărcate, neutre.
Un astfel de spațiu promovează relaxarea și, de fapt, s-a constatat că ajută la reducerea stresului zilnic resimțit. Într-un spațiu minimalist în ceea ce privește decorul, opțiunea potrivită de iluminare poate schimba semnificativ cadrul. Mulți aleg piese elegante și cu arhitectură specială pentru iluminatul interior, ca puncte focale captivante, o expresie și o extensie a stilului personal definit de bun-gust.

Culoarea anului 2024 - Peach Fuzz

culoarea anului 2024 peach fuzz
o imagine ce reprezinta culoarea anului peach fuzz

Peach Fuzz sau “puf de piersică” a fost denominata “culoarea anului 2024 Pantone”.
Această culoare nu este doar o chestiune de gust, ci și de simbolistica.
Peach Fuzz simbolizează din punct de vedere psihologic, atât starea noastră de spirit cât și comportamentul. 
      senzație – este o culoare care te face să te simți bine, emană căldură pentru trup și suflet, invitându-te la relaxare și meditație. Peach Fuzz este o culoare care te face să simți emoțiile pozitive, precum bucuria și recunoștința.
      culoare – această vine din combinația de portocaliu și roz, două culori care au legătură cu viața și pasiunea, exprimând vitalitate și entuziasm; 
      moliciune – precum textura unei piersici, un fruct catifelat și moale care se topește în gură. Prin această culoare se denotă dulceața, delicatețea și confortul.
Culoarea anului Peach Fuzz în design-ul interior
Peach Fuzz 2024 nu este doar o culoare pentru casă, ci poate fi introdusă în design-ul interior. Peach Fuzz, poate fi folosit cu ușurință pentru a decora cu personalitate și caracter diferite tipuri de spații, atât rezidențiale cât și comerciale. De asemena și corpurile de iluminat se pot încadra de minune în acest mix de culori.

Tendinte de design 2024 – câteva sfaturi practice pentru iluminatul interior

În ceea ce privește decorarea spațiului cu ajutorul iluminatului, există numeroase opțiuni creative și inovatoare. Un trend popular în 2024 este reprezentat de folosirea  plafonului luminos, o soluție modernă, elegantă care oferă un aspect spectaculos încăperii în care este plasat. Prin intermediul tehnologiei LED, plafonul poate fi iluminat uniform, creând senzația de spațiu mai mare și conferind o notă sofisticată designului interior, completându-l perfect.

De asemenea, lămpile sculpturale, cu forme și design modern, reprezintă o altă modalitate interesantă de a aduce personalitate și originalitate camerei. Acestea pot fi amplasate ca puncte focale în încăpere, adăugând un element artistic și atrăgător oricărui spațiu.
Materialele naturale, precum lemnul, piatra, sunt preferate pentru crearea acestor lămpi sculpturale care au un design fermecător, imprimând astfel o personalitate unică încăperii.

Oricum ar fi, cel mai important este ca toate elementele care definesc decorul unei camere – de la alternativele de iluminat, până la micile decorațiuni și obiectele de mobilier – să fie într-o armonie perfectă.
Nu este vorba doar despre a obține validare estetică, ci este vorba și despre faptul că, într-un astfel de mediu, te vei putea relaxa cel mai bine și vei avea eficiență maximă. Dincolo de tendințe, este vorba despre a-ți asculta propriile gusturi și propriile plăceri estetice.

Alte recomandari:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *