Smart Home – Iluminat automatizat si controlat cu device-uri

In prezent automatizarea lucrurilor face parte din viata noastra de zi cu zi. Tehnologia a devenit asa de avansata incat daca in trecut conceputul de casa inteligenta il vedeam doar in filmele cu povesti din viitor, acum a ajuns sa fie la indemana noastra.
Smart Home sau casa inteligenta este un concept pentru locuinte in care exista solutii automatizate controlabile de la distanta prin telefonul mobil cu ajutorul unor aplicati.
Acest spect ne fac vietile mai usoare si putem economisi timp si energie, lucru foarte important de luat in considerare.
Exemple pot fi pe mai multe categorii de dispozitive sau actiuni ca de la aprinsul luminii ambientale in orice camera dorita sau in orice moment al zilei.
Sau pornirea caldurii sau a sistemului de racire intr-o locuinta, ori actionarea draperiilor dimineata sau seara inainte de a ajunge acasa. Toate aceste lucruri pot fi facute de la distanta cu ajutorul unor dispozitive inteligente conectate la smartphone prin wi-fi sau bluetooth.

Automatizarea intrerupatoarelor si a luminilor inteligente

Sistemele de iluminat inteligente pot fi autmatizate atat pentru zona de interior a locuintelor, cat si pentru cea de exterior.
Pentru zona de interior automatizarea iluminatului presupune instalarea intrerupatoarelor, a anumitor becuri inteligente si a prizelor in cazul anumitor corpuri de iluminat.
Aceste intrerupatoare pot fi controlate direct de pe o aplicatie descarcata pe orice tip de telefon si au posibilitatea de a oferi mai multe optiuni de iluminare, ca stralucire puternica sau estompata sau functie de veghe pe timp de noapte.
Acestea se mandresc cu o clasa de siguranta la foc ridicata si necesitatea unei instalari usoare, direct in vechile doze.


Iluminat inteligent pentru interior

Becurile inteligente au la baza anumite sotfware care sunt capabile sa se conecteze la diferite aplicatii, asistent virtual sau prin controlerul general al casei. In continuare vom prezenta cele mai bune modalitati prin care se poate controla iluminatul interior.

Pe piata exista foarte multe modele de becuri si intrerupatoare inteligente insa este bine de stiut ca cele mai populare standarde de conectivitate sunt cele prin wireless si bluetooth.
Inafara de acestea mai exista si alte standarde care consuma mai putina energie si care ofera o conectivitate mai usoara.
Pentru conectarea tuturor dispozitivelor si luminilor dintr-o locuinta este necesar achizitionarea unui controler.
Acest gateway smart wifi este folosit pentru a conecta dispozitivele care sunt operate cu Radio Frecventa intr-unul smart. Un astfel de dispozitiv poate suporta intre 4 si 16 astfel de dispozitive, iar acesarea lui se face cu ajutorul unei aplicatii.

Care sunt cele mai importante protocoale de comunicare?

Protocoalele de comunicare cele mai uzuale sunt cele ZigBee si Z-Wave. Ambele se bazeaza pe noua tehnologie wireless care foloseste radio-frecventa dar pe partea de iluminat.
Atuurile celor 2, in comparatie cu bluetooth-ul este ca au un timp de raspuns mult mai rapid, energie consumata mai putina si o raza de actiune mai mare.
Cel mai eficient canal de control al luminii este telefonul mobil, prin alicatii, cloud, asistenti virtuali cum sunt Siri, Alexa sau Google Assistent.
Pe partea celor mai populare sisteme sunt Google Home, Amazon Alexa si Apple HomeKit.

Pe Luminos.ro, gasiti o gama variata de produse din aceasta categorie.

Iluminat exterior inteligent

Cand vine vorba de iluminat exterior inteligent exista o gama foarte mare de produse, de la lumini ambientale amplasate pe ziduri sau stalpi, la spoturi care pot fi amplasate pe sol pentru iluminatul cladirilor sau a vegetatiei.
Lumini de accent care se folosesc la delimitarea unor zona precum lacurile sau iazurile sau lumini de marcare pentru alei si poteci.
La fel ca in cazul luminilor din interiorul locuintei, componentele care alcatuiesc iluminatul exterior trebuie sa fie conectate la sursa de wlan, wi-fi sau bluetooth, fiind automatizate prin aplicatii descarcabile cu un smartphone.

In functie de dorintele fiecaruia, pe Luminos.ro gasiti o gama variata de produse de iluminat exterior inteligent, care va vor acoperi toate nevoile si placerile.
Becurile led dimabile sau RGB sunt printre cele mai utilizate surse de iluminat exterior cu durata de viata de pana la 30000 de ore si cu un consum de energie redus.
Controlul lor se poate face prin aplicatiile V-TAC, Smart Light App, facandu-le foarte practice.
Poti gasi de asemenea si proiectoare led smart care sunt la fel de cautate datorita accesibilitatii prin care se pot regla luminiile de la distanta.
Nu in ultimul rand benda LED de exterior RGB se poate controla si schimba culoarea luminii cu un singur click.

Concluzii

In concluzie prin utilizarea tehnologiei smart home ai posibilitatea de a-ti controla atat partea de interior, cat si pe cea de exterior pentru o casa inteligenta.
Flexibilitatea de care dau dovada aceste produse inteligente, le-au facut foarte cautate.
Schimbarile fac parte din vietile noastre, adaptabiliatatea la tehnologia in continua schimbare ne bucura.
Ofera-ti sansa de a simti viata cu adevarat datorita acestor dispozitive, de a te simti protagonistul unui film din viitor, in fiecare zi in propria locuinta. Surprinde-ti prietenii cu sistemele smart home din casa sau din gradina ta.

Pe Luminos.ro vei gasi mereu oameni care sa te sustina in toate proiectele pe care doresti sa le parcurgi, sa iti ofere tot ajutorul de care ai nevoie si sa te indrume in alegerea celor mai bune produse care te definesc, pentru ca rezolvarea nevoilor tale este ceea ce ne reprezinta.