LED

Cum alegem un profil pentru banda LED

cum alegem un profil pentru banda led

LED-urile au devenit o soluție populară pentru iluminat, oferind un aspect modern și eficient energetic în comparație cu sursele de iluminat tradiționale.
Banda LED este una dintre inovatiile actuale in materie de utilizare a luminii in scopuri estetice, iar aceasta poate fi montata in diverse profile pentru a capata contur. In continuare vom vorbi despre criteriile de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un astfel de profil.
o imagine cu profile pentru banda LED

De ce sunt importante profilele pentru banda LED?

Banda LED poate fi montată în mai multe moduri, iar profilul LED poate fi ales în funcție de nevoile individuale. Cel mai important aspect cand alegi sa montezi o banda LED este consumul acesteia care se transforma in temperatura emisa.
Cu cat are mai multi wati pe metri liniar cu atat se va incalzi mai mult, fiind necesar un sistem de racire eficient.
De aceia in general profilele pentru banda LED sunt construite din aluminiu, fiind materialul cu cel mai mare grad de disipare a caldurii.
De asemenea putem gasi profile din aluminiu brut sau aluminiu anodizat, acesta din urma fiind mai scump datorita tratamentului facut in prealabil.

Ce tipuri de profil pentru banda LED exista?

In functie de aplicatia lor, putem gasi mai multe modele de profile LED.
In general acestea au o lungime de 2 metri si se pot scurta dupa nevoi.

O imagine cu o polita iluminata de un profil led aparent

Profil LED aparent – este un mod de montare prin care profilul LED este fixat în exteriorul, acesta fiind amplasat direct pe suprafața dorită.
Acest tip de profil led aplicat poate fi utilizat atât pentru iluminatul general, acolo unde se doreste accentuarea unei anumite zone cât și pentru iluminatul de accent, cum ar fi iluminatul de tavan sau de perete. Profilul LED aplicat este ușor de instalat și poate fi personalizat prin alegerea culorii și a formei dorite.

Profil LED incastratacest tip de profil banda LED este fixat într-un canal, acesta fiind incorporat în perete sau tavan. Profilul LED incastrat este special conceput ca partile laterale sa ofere un sistem de prindere si sa acopere perfect partea de incastru.
Tipul acesta de profil se preteaza perfect pentru iluminatul din interiorul casei, al birourilor sau restaurantelor, oferind un aspect curat și discret, intrucat banda LED nu este vizibila.
El poate fi folosit foarte bine la tavanele si peretii de rigips, in cadrul mobilei, a diverselor materiale sau incadrat in podea.

O imagine cu un Profil LED incastrat in lemn
O imagine cu un profil LED de colt si banda led

Profil LED de colt – se folosesc pentru a scoate in evidenta zone precum treptele, anumite sertare, balustradele sau rafturile mobilei din living.
Acestea se fixeaza usor, doar folosind suruburi si cleme si sunt foarte apreciate pentru modul in care pun in valoare diferite locuri din cadrul incaparilor. Acest profil de colt de obicei transmite fasciculul luminos al benzii LED la un unghi de 45°.

Profil LED suspendat – diferite aplicatii presupune ca lumina sa fie suspendata de doua sau mai multe cabluri de sustinere, de aceia, profilele LED suspendate pot completa aceste nevoi oferind lumina in anumite zone precum deasupra unei mese sau a unui birou. Cu acest tip de profile LED se pot contrui diferite lampi suspendate cu o lumina liniara dezvoltata de banda LED. Din punct de vedere estetic sunt foarte atragatoare si ofera un plus de valoare spatiului.

O imagine cu o bara led suspendata
O imagine cu un profil led rigips incastrat

Profil LED rigips – Acest tip de profil este special conceput pentru incastrarea intre placile de rigips. Aripile laterale vin lipite cu placa de rigips, facand astfel un corp unic. In momentul cand folosesti acest profil LED rigips trebuie facuta mare atentie ca placile de rigips sa fie bine ancorate, in asa fel incat profilul sa fie perfect drept iar in timp sa nu se onduleze. In birouri dar si in spatiile rezidentiale cu camere mari modul acesta de a ilumina ofera un stil minimalist de invidiat.

Care este cel mai bun profil banda LED pe care il poti folosi?

In prezent, profilele de aluminiu pentru banda LED sunt considerate a fi cele mai bune, intrucat prezinta multiple avantaje, atat din punct de vedere tehnic, cat si daca luam in considerare componenta estetica.

Temperatura unei benzi de LED nu trebuie sa depaseasca 60 de grade Celsius. Atunci cand sunt folosite profilele de aluminiu, banda se monteaza mai simplu si nu se incalzeste la fel de tare ca la celelalte tipuri de montaj, ceea ce va conduce la o durata de viata mai mare a benzii LED. In plus, lumina este dispersata uniform datorita dispersorului mat ce se monteaza deasupra profilului. 

Profilul de aluminiu pentru banda LED este foarte potrivit pentru orice tip de iluminat, inclusiv pentru cel de accent, cum ar fi iluminatul sub mobilier sau pentru accentuarea pereților.
Asadar, recomandarea este ca, indiferent de tip, model sau culoare, un singur lucru trebuie mentinut constant, si anume materialul. Astfel, cand vine vorba de profile pentru banda LED, sa mergem mereu pe cele din aluminiu. 
De asemenea este bine de stiut in pealabil latimea benzii LED pentru a putea fi compatibila cu interiorul profilului LED.

Un video cu montarea unui profil pentru banda led

În concluzie, alegerea unui profil pentru banda LED adecvat depinde de nevoile individuale și de locul în care doriți să instalați banda LED.
Fie că alegeți un profil LED aparent, un profil LED incastrat, un profil LED pentru colturi sau unul special suspendat, este important să acordați atenție atat aspectelor estetice, dar mai ales celor tehnice.
Puteti viziona lista noastra de profile pentru banda LED aici sau ne puteti contacta pentru mai multe detalii.

2 thoughts on “Cum alegem un profil pentru banda LED

  1. Tiberius Savastre spune:

    Multumim pentru sfaturi si recomandari , sunt foarte utile pentru o persoana care nu este in domeniu.
    Esti cel mai bun!

    1. silviu spune:

      Vă mulțumim pentru feedback.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *