BECURI LED – SURSE DE ILUMINA LED

Ce sunt becurile?

Din 1879 de cand Thomas Alva Edison a inventat becul cu incandescenta si pana astazi, „becul” a avut multe intrebuintari dar si modificari.

Becurile pot fi definite ca surse de lumina. Ele reprezinta baza integranta a oricarui corp de iluminat, asadar pentru obtinerea luminii in orice tip de spatiu exterior sau interior, avem nevoie de becuri.

Aceste dispozitive electrice special concepute pentru a produce si genera lumina necesara se pot regasi sub diverse forme si se impart in mai multe tipuri de categorii in concordanta cu caracteristicile specifice pe care le detin. 

Ce tipuri de becuri exista?

In prezent, cele mai avantajoase surse de iluminat sunt becurile LED, deoarece au un consum redus de energie electrica si au o durata mai lunga de viata, rezistand mai mult in timp. In plus, ele nu emit caldura si nu contin mercur.

  • Becuri Led – au o durata de viata de pana la 50.000h, acestea fiind garantate pana la 5 ani. Permit economii de energie de pana la 85%.
  • Becuri Led cu filament – acestea pastreaza aerul vintage al becurilor traditionale, incandescente pentru un efect clasic, filamentul luminos din interior fiind vizibil si imbracand diverse forme. Acestea se mai numesc si becuri decorative.
  • Becuri Led RGB – tip inovator de becuri adaptate vremurilor in care traim, create in pas cu tehnologia avansata din zilele noastre.
    Ele permit schimbarea culorii si a intensitatii luminii cu ajutorul unei telecomenzi sau a aplicatiei instalate pe telefonul mobil.
  • Becuri Led 12/24 V DC –  folosite de obicei in campere sau rulote, in anumite activitati sportive, precum pescuitul, dar si in sectorul domestic.
    Acest tip de bec este alimentat in joasa tensiune la 12V, respectiv 24V.
  • Becuri Led dimabile – aceste becuri permit reglarea intensitatii luminii emise, schimband atmosfera casei in functie de necesitati. Becurile dimabile se pot controla din intrerupatoare sau telecomanda.
  • Tuburi-neoane Led – sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic in comparatie cu iluminatul fluorescent conventional. In plus, dureaza mai mult si au o lumina fixa, fara palpaire. Tuburile LED se pot gasi de 60 cm, 90 cm, 120 cm sau 150 cm.
  • Accesorii pentru becuri – diverse tipuri de dulii, fasunguri, adaptoare si convertoare pentru becuri Led, soclu sau cabluri textile si din plastic

Cum alegem becul de care avem nevoie?

Din punct de vedere tehnic, exista doi parametri principali in functie de care putem clasifica un bec:

  • tensiunea de alimentare indicata prin V (Volt)
  • puterea absorbita (consumul de curent electric) indicata de W (Wat)

Daca facem referire la tipul de baza sau soclu, o alta caracteristica specifica acestor surse de lumina, putem enumera: E27, E14, GU10, G9, G4 si GX53.
Este extrem de important sa cunoastem ce tip de soclu avem nevoie pentru lustre, candelabre, lampadare sau aplice atunci cand achizitionam un bec pentru a fi siguri ca acesta se va potrivi cu dulia corpului de iluminat si ca vom putea obtine lumina de care avem nevoie.

Bineinteles, exista si alte criterii mai putin tehnice, becurile putand fi clasificate si dupa forma: picatura, masline, minge, flacara etc.
Aici este vorba mai mult de design si de corpul de iluminat unde urmeaza sa fie integrat becul.
Exista situatii cand modul in care este conceputa o lustra sau o plafoniera sa permita dor anumite dimensiuni reduse de becuri sau doar forma de flacara.
In acelasi timp, daca ne dorim ca becul sa fie pur si simplu pozitionat pentru a se vedea in totalitate si a completa decorul, trebuie sa ne asiguram ca alegem forma potrivita ce se incadreaza cel mai bine cu celelalte obiecte si culori folosite.

Un alt criteriu dupa care alegem becurile este reprezentat de tipul de lumina emanata: lumina calda-3000k, lumina neutra-4000k, sau lumina rece-6500k.
Pentru spatiile de zi se recomanda o temperatura de culoare neutra, in timp ce pentru spatiile de dormit una calda, imbietoare si linistitoare.
Lumina rece este de obicei potrivita pentru bai, holuri, birouri, spatii comune sau la exterior.
Exista si incaperi pentru care se recomanda un echilibru de lumina calda si rece, fiind un spatiu in care ai nevoie sa fii atent la detalii dar destinat si relaxarii in familie.

Cum stim cat de eficient este un bec LED?

Pentru a intelege mai bine eficienta unui bec este foarte important sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

  • Clasa energetica – aceasta este specificata pe ambalajul produsului sau in specificatiile tehnice.

Clasa energetica poate fi clasata cu litere, de la A pana la G, unde „G” reprezinta un bec cu un consum energetic modic si „A” reprezinta un bec cu un consum energetic mic.

  • Fluxul luminos – dezvoltat de sursa de lumina. Adica cata lumina dezvolta acel bec?!

Fluxul luminos se masoara in LUMEN si este mereu in stransa legatura cu consumul becului.
Daca de exemplu avem un bec cu un consum de 5W, fluxul luminos ar trebui sa fie de cel putin 450 lumen. Asta insemana ca avem un raport eficienta/consum de 85 lumen/W.

Cum sa aruncati becurile LED

Directiva 2012/19/UE cu privire la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) specifica faptul ca dispozitivele electrice trebuiesc reciclate in baza normativelor si nu pot fi depozitate cu deseurile generice.
Acestea fiind definite „echipamente electronice”,  prin urmare, trebuiesc aruncate intr-un centru special de colectare si reciclare.

De ce becuri de pe Luminos.ro?

Pentru ca de 10 ani ne ocupam cu pasiune si determinare de iluminat. Fiind orientati catre calitate si diversitate, punem la dispozitia clientilor nostri surse de iluminat pentru toate tipurile de utilizare, la preturi foarte accesibile.

Indiferent de motivul pentru care ai nevoie de becuri, noi venim in intampinarea nevoilor tale cu o gama variata de becuri si tuburi LED, astfel incat obiectivele tale sa fie finalizate cat mai rapid.
Fie ca iti renovezi casa, iti deschizi afacerea ta sau iti doresti o renovare, becurile noastre te ajuta sa oferi lumina pe care o doresti spatiului tau.

Daca nu esti sigur ce ti se potriveste si ai intrebari, nu ezita sa ne contactezi telefonic sau completand formularul de contact. Noi suntem aici pentru a te ajuta sa faci alegerea corecta.

Descopera cu incredere becurile LED de pe Luminos.ro!